Sałatka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna sałatka ziemniaczana z przepisu mojej babci. Prosta w przygotowaniu, idealnie nada się jako dodatek na urodzinach czy innych imprezach do mięs, kiełbasek itp. Ja jadłam ostatnio z pieczonymi udkami z kurczaka :-) Pyszności.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    6 jajek
    1 duży słoik ogórków w zalewie octowej
    1 średni korzeń pietruszki
    1 mały korzeń selera
    1 puszka kukurydzy
    4 średnie marchewki
    do smaku: sól, pieprz, musztarda, majonez

Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować bez obierania, zostawić do ochłodzenia. Jajka ugotować na twardo. Korzeń selera, pietruszki i marchewki obrać i ugotować (wywar można wykorzystać do zupy).

    Schłodzone ziemniaki obrać, tak samo jajka. Wszystkie składniki pokroić w kostkę (od Was samych zależy, czy wolicie większą, czy też mniejszą) i wrzucić do miski. Dodać majonez (tak żeby sałatka nie była za sucha), około 4 łyżeczki musztardy (u mnie chrzanowa), doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy