Bomba witaminowa, od samego wyglądu na talerzu przybywa energii. Można zmieszać w niej dowolne gatunki sałat, lebiodę, młodą pokrzywę. Podajemy z chrupiącym boczkiem lub kruszonym serem podpuszczkowym
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- liście sałaty, młodej pokrzywy,lebiody, szpinaku (sałata strzepiasta masłowa roszponka rukola rukiew endywia): 2 opakowania
- młode całe strączki groszku (płaskie), ziarenka groszku: 2 szklanki
- młoda mała marchewka: 4 sztuki
- młoda mała cebula (np.czerwona): 3 sztuki
- natka pietruszki: 1 pęczek
- chudy boczek: 35 dekagramów
- kromki białego chleba: 4 sztuki
- jogurt grecki lub bałkański: 200 gramów
- majonez: 4 łyżki
- ząbek czosnku duży: 1 sztuka
- Sól, pieprz, oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
Sałatka zielony ogródek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.umyć dokładnie liście sałat, po odsączeniu wody podrzeć na mniejsze kawałki (jeśli jest taka potrzeba), ułożyć na czterech talerzach
2.pokroić marchewkę i cebulę w cienkie talarki, razem z strączkami i groszkiem rozłożyć równomiernie na talerzach, posypać posiekaną natka pietruszki
3.boczek pokroić w cienkie plastry, następnie usmażyć na chrupiąco na patelni (zamiast boczku możemy posypać sałatę pokruszonym serem podpuszczkowym np.korycińskim), po ostygnięciu rozłożyć promieniście na środku każdego talerza
4.chleb pokroić w kostkę na grzanki, zrumienić na patelni/patelni grillowej, po ostygnięciu posypać sałatkę
5.sos: jogurt wymieszać z majonezem, dodać zgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku, sos podawać w oddzielnym naczyniu, polewać wg uznania
Komentarze