Sałatka ze szpinaku z awokado, żurawiną i szynką parmeńską

4.5 (189 ocen)

To jedna z moich ulubionych sałatek. Często gości na naszym stole i nigdy się nie nudzi. Jest zdrowa i przepyszna! :)

Składniki:

  • 1) ok. 150g szpinaku
    2) 120 g suszonej żurawiny
    3) awokado
    4) prażony sezam
    5) 8 plastrów szynki parmeńskiej
    6) płatki migdałowe
    7) olej
    8) sok z cytryny
    9) ocet balsamiczny (opcjonalnie)
    10) świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Szynki

Sałatka ze szpinaku z awokado, żurawiną i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę parmeńską kroimy w kawałki i podsmażamy delikatnie około 1-2 minut na patelni.
  • 2. Obrane awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 3. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni uważając, żeby się nie przypaliły.
  • 4. W salaterce układamy warstwami szpinak, kawałki szynki, awokado i żurawinę. Każdą warstwę skrapiamy sokiem z cytryny i olejem, posypujemy prażonym sezamem oraz żurawiną, płatkami migdałowymi i świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie sałatkę można skropić octem balsamicznym.

Porady

Szynkę parmeńską można, ale nie trzeba podsmażać. Sałatka jest równie smaczna z surową szynką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Sałata Szpinak Szynka Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować