Sałatka ze szpinaku i chorizo

4.48 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Sałatka została opublikowana w PPWS SAŁATKI I SURÓWKI nr 4/2012 (35)Szpinak miałam z Włoch, chorizo z Hiszpanii, ser Srebrny Lazur-francuski, oliwki hiszpańskie a granat gdzieś z Indii.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    200 g szpinaku świeżego
    150 g Sera Srebrny Lazur
    100 g kiełbasy paprykowej chorizo
    4 suszone pomidory
    oliwki zielone
    owoc granatu

    Składniki sosu:

    3 ząbki czosnku
    3 łyżeczki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka oregano (mam greckie zioło suszone przez zakonnice w monastyrach)
    1/2 łyżeczki cukru
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinaku i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ze szpinakiem i chorizo 1. Liście szpinaku myjemy i dokładnie osuszamy.Usuwamy ogonki.
  • Sałatka ze szpinakiem i chorizo 2. Ser kroimy w kostkę albo rozkruszamy.
    Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki, suszone pomidory w kostkę.
    Mieszamy ze szpinakiem.
  • 3. Sos:
    Czosnek przeciskamy przez praskę,mieszamy z octem,oliwą, oregano i cukrem.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.
    Na wierzch wykładamy oliwki.
    Odstawiamy na 15 minut aby smaki sałatki sie wymieszały.

Porady

Ja podzieliłam na dwie części, jedną podałam z oliwkami a druga z pestkami granatu. Obie wersje są smakowite.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować