Sałatka ze szpinakiem, pomarańczami i serem feta to prawdziwa „bomba” witamin. Warto wzmocnić swój organizm świeżymi warzywami i owocami szczególnie zimową porą. Doskonała na śniadanie lub przekąskę.
15 min
Składniki:
Składniki:
◦300 g świeżego szpinaku
◦½ czerwonej cebuli
◦1 pomarańcza
◦50 g sera feta
◦50 g oliwek
◦natka pietruszki
◦1 łyżka suszonych jagód goji
Składniki na sos:
◦1 łyżka oliwy z oliwek
◦1 łyżka octu balsamicznego
◦4 łyżki soku z pomarańczy
◦1 łyżeczka ostrej musztardy
◦sól
◦pieprz
Sałatka ze szpinakiem, pomarańczami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowujemy sos.
Szpinak płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Cebule i oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Pomarańcze filetujemy i kroimy w plasterki. Na talerzu układamy liście szpinaku, plasterki pomarańczy, oliwki oraz cebulę. Posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę, jagodami goji i posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem polewamy sosem.
Komentarze