Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorem

4.5 (166 ocen)

Pyszna i lekka sałatka

Składniki:

  • Na 3 porcje:
    9 dużych liści sałaty lollo
    3 duże liście sałaty lodowej
    Duża garść świeżych liści szpinaku
    12 pomidorków koktajlowych
    1 kulka oryginalnej mozzarelli (z mleka bawolic)
    Garść sezamu
    Garść nasion lnu
    Ocet balsamiczny
    3 łyżki oliwy z oliwek
    Sól morska
    Pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Liście sałaty i szpinaku umyć, osuszyć. Liście lollo porwać wzdłuż i ułożyć na talerzach. Na to wrzucić poszarpane liście sałaty lodowej, posypać pokrojonymi na paseczki liśćmi szpinaku.

    Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na 4 części. Podzielić na 3 i rozłożyć na talerzach z sałatą.

    Na suchą patelnie teflonową wysypać sezam i len. Uprażyć i ostudzić.

    Mozzarellę osączyć z serwatki, pokroić w kostkę, ułożyć na talerzach. Polać octem balsamicznym.
    Sałatkę spryskać oliwą (ja zrobiłam to przy użyciu atomizera), posypać ziarnami i świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.
    Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować