Bomba witaminowa na jednym talerzu.Oryginalna a za razem uniwersalna sałatka świetnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację.Podana sama z delikatnym mięsem lub grzankami stanowi syty i zdrowy posiłek.
Składniki:
1/2 główki sałaty
7 zielonych szparagów
2 ogórki szklarniowe
1/2 czerwonej papryki
1/2 pomidora
4 rzodkiewki
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
oliwa z oliwek lub sok z cytryny
1 łyżka masła
sól cebulowa
przyprawa do sałatek
Sałatka ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć,osuszyć na ręczniku papierowym.
każdego szparaga przekroić na pół ,odciąć zdrewniałe końce ,gotować ok.10 min w wodzie z dodatkiem masła.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki,ogórki oraz rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki,paprykę i pomidora w kostkę.
Warzywa wymieszać razem wraz z połową ugotowanych szparagów.
Na wierzch sałatki ułożyć resztę szparagów ,skropić oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny.
całość posypać kukurydzą oraz szczypiorkiem ,oprószyć solą cebulową i przyprawą do sałatek.
Komentarze