Przepis dostałam od bratowej, bo kiedyś tam u Niej ją jadłam i mi smakowała. Zmieniłam kilka składników, ale i tak wyszła pyszna. Będzie oczywiście wśród potraw na wielkanocnym śniadaniu.
30 min
Składniki:
* pół puszki kukurydzy
* pół paczki makaronu w kształcie ryżu
* 30 dag wędliny drobiowej - u mnie polędwica z majerankiem
* pół czerwonej papryki
* 3 małe ogórki kiszone
* pęczek szczypiorku
* pół szklanki słonecznika
* pół szklanki majonezu
* pół szklanki jogurtu naturalnego
* sól, pieprz do smaku
Sałatka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wędlinę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawiamy. Łączymy i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia się składników.
Komentarze