Sałatka z zielonymi szparagami i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i szybka sałatka pełna witamin to mój przepis na łatwą i niezbyt kaloryczną kolację :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - sałata frisée: 0.5 sztuki
    - truskawki - świeże (twarde, soczyste): 20 dekagramów
    - szparagi zielone- cienki: 2 pęczki
    - listki młodego szpinaku: 1.5 szklanki
    - jogurt grecki: 300 mililitrów
    - woda niegazowana (do 70 ml): 50 mililitrów
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - Czosnek granulowany (do smaku- można oczywiście użyć świeżego): 1 sztuka
    - suszona natka pietruszki (do smaku): 1 sztuka
    - oregano (do smaku): 1 sztuka
    - rozmaryn (do smaku zmielony): 1 sztuka
    - sok z cytryny do smaku: 1 sztuka
    - gorczyca zmielona (do smaku): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z zielonymi szparagami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki.
  • 2. Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty ze szpinakiem, mieszamy.
  • 3. Jogurt łączymy z wodą, doprawiamy do smaku ziołami i sokiem z cytryny (zamiast nich możemy ewentualnie użyć gotowej mieszanki przypraw).
  • 4. Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować