Sałatka z zielonymi szparagami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki.
2.Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty ze szpinakiem, mieszamy.
3.Jogurt łączymy z wodą, doprawiamy do smaku ziołami i sokiem z cytryny (zamiast nich możemy ewentualnie użyć gotowej mieszanki przypraw).
4.Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Komentarze