Sałatka z zielonymi pomidorkami koktailowymi

0 (0 ocen)

Z powodu wyjazdu musiałam jakoś zagospodarować niedojrzałe pomidorki i skomponowałam taką sałatkę na zimę

Składniki:

  • Zielone pomidorki koktailowe ok. 340g
    cukinia młoda ok. 600 g
    papryka czerwona 1 szt.
    cebula młoda 2 szt ok. 300g
    seler ok. 240g
    młoda marchew 2 szt. ok. 160g
    ogórki gruntowe 3 szt ok. 275 g
    rzodkiewki kilka szt. ok. 100g
    malutkie pieczarki 230g
    łyżeczka gorczycy, po ziarenku ziela na słoik, po pół listka laurowego na słoik, pieprz czarny po kilka ziarenek na słoik, czosnek 3 duże ząbki po pół ząbka na słoik

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu (ja miałam 10% ale jak ktoś woli mniej kwaśny może być 6%)
    1 szklanka cukru
    2 płaskie łyżki soli
    1 łyżka miodu - można dać trochę więcej
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z zielonymi pomidorkami koktailowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone warzywka do sałatki 1. Wszystkie warzywa (bo pieczarka to ponoć też warzywo) oczyścić i pokroić jak na załączonej fotografii. Marchewkę i selera zblanszować 3-4 minuty.
  • sałatka w słoikach 2. Wymieszać wszystkie warzywa i wkładać ciasno do słoików, do każdego dodając przyprawy.
  • Zapasteryzowana sałatka 3. Zagotować zalewę i wlać do słoików z warzywami, zakręcić i pasteryzować. Mi z tej ilości wyszło tyle słoików jak na fotografii i pasteryzowałam je 30 minut. Zalewy starczyło co do kropelki.

Porady

Jeśli ktoś tak jak ja jest wrażliwy na kwaśne, to powinien wziąć słabszy ocet i więcej cukru i miodu, chociaż sprawdziłam organoleptycznie i nawet jak na moje kubki smakowe wyszło super, ale następnym razem zrobię bardziej słodkie. Tym bardziej, że zielone pomidory też są kwaśne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować