Sałatka z zielonych pomidorów

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zielone, niedojrzałe pomidory wykorzystuję co roku do zrobienia tej pysznej sałatki. Moi goście zachwycają się jej smakiem.

Składniki:

  • ● 3 kg zielonych pomidorów
    ● 5 marchewek
    ● 60 dag cebuli
    ● 15 dag soli
    Zalewa: 1 szkl. octu
    ● 1 l wody
    ● 15 dag cukru
    ● liść laurowy
    ● ziele angielskie
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z zielonych pomidorów 1. Cebule obieramy i z pomidorami
    kroimy w plastry. Wsypujemy
    sól, mieszamy i odstawiamy
    na ok. 2 godziny. Osączamy.
    Marchewki obieramy, myjemy
    i kroimy w plasterki. Gotujemy
    kilka minut.
  • 2. Składniki zalewy mieszamy
    i zagotowujemy. Wkładamy pomidory, cebule oraz marchewki.
    Dokładnie mieszamy
    i gotujemy ok. 10 minut. Wkładamy
    do słoików. Pasteryzujemy
    ok. 15 minut.

Porady

Jeżeli chcemy, aby sałatka z zielonych pomidorów była bardziej kwaśna, powinniśmy dodać więcej octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować