Powstała całkiem spontanicznie z produktów, które akurat miałam pod ręką i od razu skradła moje serce, a raczej podniebienie :) Nie dość, że smaczna to jeszcze zdrowa.
60 min
Składniki:
300 g brukselki
300 g wołowiny
8 łyżek kuskusu
pęczek grubego szczypioru
konfitura żurawinowa
oliwa z oliwek
pieprz
3 łyżki cukru
sól
Sałatka z wołowiną i karmelizowaną brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy po jednej stronie konfiturą żurawinową, a następnie skrapiamy oliwą. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 30 minut. Upieczone mięso kroimy na małe kawałki.
2.Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy końcowy kawałek głąba, a jago pozostałość nacinamy na krzyż. Oczyszczoną brukselkę namaczany na kilka minut w zimnej wodzie. Dzięki temu będzie jędrniejsza. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do posolonego i posłodzonego 1 łyżką cukru wrzątku i gotujemy przez około 5 minut od czasu ponownego zagotowania się wody. Na suchą patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Następnie wrzucamy na patelnię ugotowaną brukselkę, dodajemy 2 łyżki wody i smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, tak żeby wszystkie brukselki oblepiły się cukrowym syropem.
3.Kuskus przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szczypior grubo siekamy. Mięso, brukselkę, kuskus i szczypior wrzucamy do miski. 2-3 łyżki konfitury żurawinowej łączymy z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami przegotowanej wody. Tak przygotowany sos wlewamy do miski i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Komentarze