Sałatka z uszkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

A czemu nie ? uszka z grzybami podane w sałatce, kolorowe i smaczne, więc czemu nie :)

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 12 małych uszek z grzybami (mogą być mrożone)
    kubek barszczu czerwonego (może być z torebki)
    2 małe ogórki konserwowe
    kawałek marynowanej papryki
    1/2 pęczka szczypioru
    2 łyżki majonezu lub sos winegret (2 łyżki oliwy + łyżka wody + łyżka soku z cytryny + 1/2 łyżeczki cukru + po szczypcie soli i
    ew. do sosu winegret: szczypta ulubionych świeżych lub suszonych ziół

Sałatka z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2693c8e 1. Uszka podgotować w osolonej wodzie, przełożyć do kubka z gorącym barszczem aż nabiorą koloru (wystarczy 2 - 3 minuty), wyjąć, spryskać odrobinę olejem i odstawić do schłodzenia.

    Składniki na sos umieścić w małym zamykanym słoiczku, kilkakrotnie wstrząsnąć i na chwilkę odstawić do lodówki.

    Ogórki, paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać, dodać ostudzone uszka, polać sosem winegret.
  • image-1w73r1l 2. Można też wymieszać z majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy