A czemu nie ? uszka z grzybami podane w sałatce, kolorowe i smaczne, więc czemu nie :)
30 min
Składniki:
ok. 12 małych uszek z grzybami (mogą być mrożone)
kubek barszczu czerwonego (może być z torebki)
2 małe ogórki konserwowe
kawałek marynowanej papryki
1/2 pęczka szczypioru
2 łyżki majonezu lub sos winegret (2 łyżki oliwy + łyżka wody + łyżka soku z cytryny + 1/2 łyżeczki cukru + po szczypcie soli i
ew. do sosu winegret: szczypta ulubionych świeżych lub suszonych ziół
Sałatka z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uszka podgotować w osolonej wodzie, przełożyć do kubka z gorącym barszczem aż nabiorą koloru (wystarczy 2 - 3 minuty), wyjąć, spryskać odrobinę olejem i odstawić do schłodzenia.
Składniki na sos umieścić w małym zamykanym słoiczku, kilkakrotnie wstrząsnąć i na chwilkę odstawić do lodówki.
Ogórki, paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać, dodać ostudzone uszka, polać sosem winegret.
Komentarze