Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Wyjątkowe 'ciasto', które zachwyci wszystkich gości! ;)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 48 serowych krakersów - około 300g
    300 g tuńczyka w sosie własnym
    6 łyżek kukurydzy z puszki
    8 jajek
    200 g żółtego sera
    2 łyżeczki musztardy dijon
    pęczek szczypiorku
    300 ml majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Majonez

Sałatka z tuńczykiem na krakersach a'la ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy żółtka od białek i wkładamy do osobnych miseczek.

    Na desce do krojenia rozkładamy pierwszą warstwę szesnastu krakersów.

    Starty na najdrobniejszej tarce ser mieszamy z połową majonezu i ostrożnie rozsmarowujemy na krakersach, przykrywamy kolejną warstwą krakersów.

    Następnie mieszamy odsączonego tuńczyka z musztardą, wykładamy na krakersy, posypujemy kukurydzą i przykrywamy ostatnią warstwą, lekko dociskamy.

    Białka ścieramy na najmniejszych oczkach i mieszamy z pozostałym majonezem. Rozmarowujemy na ciasteczkach, posypujemy pokruszonymi żółtkami.

    Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.

    Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jajka Sałata Tuńczyk Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować