Sałatka z tuńczykiem i grecką fetą.

4.5 (185 ocen)

  • 15 min

Szybka sałatka

  • 15 min

Składniki:

  • 4 porcje.

    1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
    ½ puszki kukurydzy
    2 korniszony
    ½ paczki sałat mix
    1 czerwona papryka
    100 g ser grecki feta
    Sos vinegrette
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z tuńczykiem i grecką fetą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu.
    Na spód miski rozłożyć sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy.
    Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać część oliwy po tuńczyku.

    Sos vinegrette:

    5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano, bazylia, sól. Zamiast cytryny można użyć octu winnego.
    Jedno o czym należy pamiętać, to żeby sól rozpuścić w occie lub soku z cytrny. W oleju sól się nie rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować