Mama nie wierzyła, że z poniższych składników uda się zrobić coś dobrego. Bardzo się jednak myliła – sałatka jest wspaniała.
Składniki:
● 2 pomidory
● mała kapusta pekińska
● cebula
● po puszce tuńczyka w oleju i czerwonej fasoli
● kilkanaście zielonych oliwek bez pestek
● 10 dag sera feta
● sól, pieprz, cukier
● sok z cytryny
Sałatka z tuńczykiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę osączamy. Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Pomidory sparzamy, obieramy
ze skórki i z serem kroimy w kostkę. Mieszamy z warzywami.
2.Tuńczyka osączamy, olej zachowujemy. Kawałki ryby i przekrojone na pół oliwki dodajemy do warzyw z fetą. Mieszamy.
3.Sałatkę polewamy olejem z tuńczyka. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.
Komentarze