Sałatka z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienita, bardzo prosta w wykonaniu sałatka, najlepiej smakuje w połączeniu z kurczakiem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka fasoli czerwonej
    400 ml majonezu
    2 ząbki czosnku
    szczypta cukru
    sól
    pieprz

Sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Otwieramy puszkę z tuńczykiem, odcedzamy olej i delikatnie widelcem drobimy tuńczyka do miski. Następnie zawartość puszki fasoli wlewamy na durszlak, dokładnie płukamy i wsypujemy do miski. Kukurydzę odcedzamy z soku i robimy to samo. Obieramy dwa ząbki czosnku, drobno siekamy i dodajemy do całości. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki wraz z przyprawami, dodajemy majonez, ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut, alby sałatka przesiąkła wszystkimi składnikami.

Porady

* Lepszy w tym przypadku okaże się tuńczyk w kawałkach, niż rozdrobniony * Sałatkę podajemy schłodzoną

Komentarze

Podobne przepisy