Ta sałatka to jedna z prostszych ale fantastyczna. Lubię ją przygotowywać na sylwestra czy na święta. Wygląda bardzo ładnie i ma delikatny smak. Moje dzieci ja uwielbiają
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- tuńczyk w puszcze W KAWAŁKACH: 2 sztuki
- torebka ryżu: 1 sztuka
- papryka czerwona: 0.5 sztuki
- ogórek konserwowy: 3 sztuki
- pieczarki marynowane: 6 sztuk
- kukurydza konserwowa: 4 łyżki
- groszek konserwowy: 3 łyżki
- majonez: 5 łyżek
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka KONIECZNIE W KAWAŁKACH (żaden sałatkowy bo to sama miazga) odsączamy dokładnie z sosu.
2.Do ugotowanego na sypko ryżu wrzucamy groszek i kukurydzę. Paprykę, ogórki i pieczarki kroimy w małą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
3.Dodajemy majonez i znów mieszamy. Na sam koniec dodajemy tuńczyka. Nie rozdzielamy go na mniejsze kawałki. Całość delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut - jeśli okaże się ze ryż wpił zbyt dużo soku z sałatki dodajemy jeszcze łyżkę czy dwie majonezu. Sałatka jednak powinna mieć bardziej sypką niż wodnistą konsystencję.
SMACZNEGO !
Komentarze