Sałatka z tuńczyka i makaronu tagliatelle

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna sałatka warstwowa.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
    85 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki czerwonego octu winnego
    1,5 łyżki musztardy Dijon
    1,5 łyżki kaparów
    1 łyżka cukru
    200 g tuńczyka z puszki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 pomidory pokrojone w plasterki
    100 g czarnych oliwek pokrojonych na połówki
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    250 g zielonych szparagów w zalewie

Sałatka z tuńczyka i makaronu tagliatelle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowałem makaron , przełożyłem do cedzaka i przelałem zimną wodą. Dobrze odsączyłem i odstawiłem do przestygnięcia.

    W małej miseczce przyrządziłem sos : ubiłem oliwę , ocet , połowę musztardy , 1 łyżkę kaparów , cukier , sól i szczyptę pieprzu. Przelałem 1/3 do dużej miski , wrzuciłem makaron i dokładnie wymieszałem.

    Wyłożyłem połowę makaronu na dno salaterki , przykryłem warstwą tuńczyka , szparagów , pomidorów i oliwek ( część zostawić do przybrania ). Polałem połową sosu. Ponownie ułożyłem kolejne warstwy i całość polałem resztą sosu.

    Wymieszałem jogurt , majonez i resztę musztardy. Polałem sałatkę .
    Przybrałem kaparami , oliwkami , cząstkami pomidora. Wstawiłem do lodówki aby składniki sałatki się przegryzły

Komentarze

Podobne przepisy