Sałatka z truskawkami i wątróbką

0 (0 ocen)

Wątróbkę bardzo lubię, a co za tym idzie lubię także eksperymentować z nią w kuchni:). Tym razem powstała pyszna sałatka z jej udziałem, którą gorąco polecam!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 zielona sałata,
    • 1 garść młodych listków szpinaku,
    • ok 10 dużych truskawek,
    • 1 średniej wielkości biała cebula,
    • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
    • 2 łyżki nasion dyni,
    • 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • olej do smażenia.
    • oliwa z oliwek do podania,
    • ocet balsamiczny do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Wątróbka

Sałatka z truskawkami i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie myjemy, odsączamy z wody, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną smażymy na oleju do miękkości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki.
    Sałatę oraz szpinak przepłukujemy i osuszamy. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
    Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, które rozwarstwiamy, by powstały krążki.
    Pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni.
    Na spodzie przygotowanego talerza układamy warstwę sałatki i szpinaku. Na wierzch wykładamy wątróbkę, pokrojone truskawki i krążki cebuli. Całość posypujemy pestkami dyni i koperkiem. Sałatkę spryskujemy (polewamy) oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Następnie delikatnie oprószamy pieprzem i solą. Podajemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować