Wątróbkę bardzo lubię, a co za tym idzie lubię także eksperymentować z nią w kuchni:). Tym razem powstała pyszna sałatka z jej udziałem, którą gorąco polecam!
Składniki:
Składniki:
• 1 zielona sałata,
• 1 garść młodych listków szpinaku,
• ok 10 dużych truskawek,
• 1 średniej wielkości biała cebula,
• 0,5 kg wątróbki drobiowej,
• 2 łyżki nasion dyni,
• 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• olej do smażenia.
• oliwa z oliwek do podania,
• ocet balsamiczny do podania
Sałatka z truskawkami i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę dokładnie myjemy, odsączamy z wody, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną smażymy na oleju do miękkości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki.
Sałatę oraz szpinak przepłukujemy i osuszamy. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, które rozwarstwiamy, by powstały krążki.
Pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni.
Na spodzie przygotowanego talerza układamy warstwę sałatki i szpinaku. Na wierzch wykładamy wątróbkę, pokrojone truskawki i krążki cebuli. Całość posypujemy pestkami dyni i koperkiem. Sałatkę spryskujemy (polewamy) oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Następnie delikatnie oprószamy pieprzem i solą. Podajemy!
Komentarze