Sałatka z szynką i selerem naciowym

4.48 (186 ocen)

  • Dla 4 osób

Przepis częściowo wymyśliłam sama na bazie podobnych sałatek - mam nadzieję że i Wam zasmakuje tak jak i mnie :)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • seler naciowy - 3 łodyżki
    szynka konserwowa - 1 1cm plaster,
    kukurydza konserwowa - 0,5 szklanki,
    pół papryki czerwonej świeżej ,
    3 - 4 plastry ananasa z puszki,
    natka pietruszki - w/g uznania,
    2 jaja ugotowane na twardo,
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    sól, pierz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z szynką i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z selera odcinamy 3 łodyżki, myjemy, kroimy wzdłuż, a później w paski (wyjdzie mniej więcej kostka)
    paprykę myjemy i kroimy w kostkę
    kukurydzę odcedzamy, ananasa odsączamy i kroimy w mniejsze kawałki - w/g uznania. Jajo kroimy w dużą kostkę.Szynkę kroimy w paski mniej więcej dł. 2 cm i szer. ok. 0,5 cm - lub jak ktoś woli w kwadraty.
    Wszystkie składniki władamy do miski.
  • 2. Z majonezu, jogurtu i przypraw przygotowujemy sos którym zalewamy warzywa. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
  • 3. Sałatkę odkładamy do lodówki - po pół godzinie kiedy się "przegryzie" można jeść więc smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować