Sałatka z selera z chrupiącą sałatą

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:


  • 80 ml soku jabłkowego
    3 łyżki soku z cytryny
    sól morska
    300 g selera naciowego
    4 łyki oliwy "extra virgine"
    100 g sałaty / np. roszponka , sałata rzymska , radicchio
    80 g parmezanu
    8 pomidorów koktajlowych
    zioła

Sałatka z selera z chrupiącą sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok jabłkowy wymieszać z sokiem z cytryny , solą i pieprzem.
    Seler oczyścić , pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć je w misce , skrapiając 2/3 porcji przygotowanego sosu , marynować ok. 60 min.
    Rozłożyć na talerzach i skropić 2 łyżkami oliwy.

    Sałatę oczyścić , osuszyć i porwać na małe kawałki . 2 łyżki oliwy wymieszać z resztą sosu jabłkowego , polać nim sałatę , wymieszać.
    Parmezan zetrzeć w wiórki , posypać nim sałatę.Ozdobić pomidorami i posiekanymi ziołami.

    Można użyć selera korzennego / wersja oryginalna przepisu/. Kto nie lubi selera , przystawkę możne przygotować z młodej kalarepy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy