Sałatka z selera z chrupiącą sałatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sok jabłkowy wymieszać z sokiem z cytryny , solą i pieprzem.
Seler oczyścić , pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć je w misce , skrapiając 2/3 porcji przygotowanego sosu , marynować ok. 60 min.
Rozłożyć na talerzach i skropić 2 łyżkami oliwy.
Sałatę oczyścić , osuszyć i porwać na małe kawałki . 2 łyżki oliwy wymieszać z resztą sosu jabłkowego , polać nim sałatę , wymieszać.
Parmezan zetrzeć w wiórki , posypać nim sałatę.Ozdobić pomidorami i posiekanymi ziołami.
Można użyć selera korzennego / wersja oryginalna przepisu/. Kto nie lubi selera , przystawkę możne przygotować z młodej kalarepy
Komentarze