Sałatka z ryżem i fetą

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Często ją przyrządzam na wiosenną, lekką kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 główka sałaty
    2 pomidory
    pęczek rzodkiewek
    pół świeżego ogórka
    1 czerwona papryka
    3/4 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
    parę czarnych oliwek
    ½ opakowania sera sałatkowego feta
    ½ pęczka szczypiorku
    Sos:
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
    szczypta cukru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i suszymy. Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Rzodkiewki i ogórek kroimy na plasterki, paprykę na cienkie paseczki. Oliwki kroimy na plasterki, szczypiorek siekamy. Fetę kroimy w kostkę.
  • 2. Składniki sosu mieszamy. Warzywa przekładamy do miseczki, wsypujemy ryż, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Po wierzchu posypujemy fetą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować