sałatka z rukoli z nadziewanymi muszlami

4.5 (199 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka pełna wdzięku

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak mrożony rozdrobniony: 400 gramów
    - krewetki mrożone: 250 gramów
    - makaron duże muszle: 20 sztuk
    - rukola: 100 gramów
    - pomidorki koktailowe: 150 gramów
    - mini mozzarella: 125 gramów
    - parmezan starty: 40 gramów
    - oliwki czarne: 80 gramów
    - natkai pietruszki: 0.5 pęczka
    - szczypior: 0.5 pęczka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sok z limonki: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - kurkuma: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukoli z nadziewanymi muszlami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. krewetki i szpinak rozmrozić,
    makaron ugotować z dodatkiem kurkumy i soli,
    odcedzić przelać zimną wodą,
  • 2. na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć na niej krewetki,
    zdjąć krewetki z patelni,
    na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekany czosnek, natkę pietruszki i szczypior,
    dodać szpinak, przesmażyć mieszając,
    dodać krewetki i parmezan, przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać,
    masą napełnić muszle,
  • 3. na talerzach ułożyć umytą i osuszoną rukolę,
    na niej ułożyć muszle, oliwki i pokrojone na pół pomidorki i mini mozzarelle,
    polać całość oliwą, sokiem z limonki,
    przyprawić solą i pieprzem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować