Bardzo zdrowa sałatka, a do tego prosta w wykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 4 składniki! Sałatka z rukoli z dodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret.
1 godz. 20 min
Składniki:
1 op. rukoli (100-125 g)
2-3 małe buraki
4 małe oscypki (ja dałam niewędzone)
garść nasion słonecznika
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
Sałatka z rukolą, burakiem i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45-60 min. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, a następnie każdy plaster kroimy na ćwiartki.
2.Rukolę myjemy na sitku i osuszamy. Oscypki kroimy w kostkę.
W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Sałatkę możemy podać na talerzu lub w salaterce.
Na talerz wykładamy rukolę, a na nią pokrojone buraki i oscypki. Posypujemy nasionami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Natomiast, gdy chcemy podać w salaterce to wrzucamy do niej wszystkie składniki, polewamy sosem i mieszamy. Wierach posypujemy nasionami słonecznika.
Komentarze