Sałatka z rukolą

0 (0 ocen)

  • 20 min

sałatka sprawdza się zarówno do obiadu jak i imprezowej kolacji

  • 20 min

Składniki:

  • 70 g rukoli
    1 pomidor
    3 jajka
    1 mała papryka
    1 cebulka dymka
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka koperku (drobno posiekany)
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki wody
    2 łyżki pestek słonecznika

Sałatka z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zdrowie na talerzu 1. Rukolę myjemy i dobrze osuszamy w kuchennym ręczniku. Jajka wybieramy jak najmniejsze i gotujemy je na twardo, ostudzone kroimy na ćwiartki.
    Małą, podłużną cebulkę dymkę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Pomidora kroimy na małe kawałki i kładziemy na sitko by obciekł z nadmiaru soku.
    Paprykę wybieramy jak najbardziej podłużną, chodzi o to by przy krojeniu uzyskać małe kółeczka
    Na dużym talerzu układamy najpierw rukolę, na nią jajka, cebulkę, kukurydzę, pomidory i paprykę.
    Z oliwy, soku z cytryny, wody i koperku robimy sos.

    Przed podaniem polewamy sosem sałatkę i posypujemy prażonym na patelni słonecznikiem.

Komentarze

Podobne przepisy