Sałatka z roszponki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekka i pyszna sałatka z nietypowym sosem

  • 20 min

Składniki:

  • 1 paczka roszponki
    500g piersi kurczaka
    10 mini kuleczek mozzarelli
    10 pomidorków koktajlowych
    300g płatków migdałowych
    2 jajka
    30g mąki pszennej
    olej
    maggi
    100ml oleju

    Sos:
    20ml musztardy kremskiej
    20ml musztardy dijon
    20ml miodu
    20ml oleju
    szczypta pieprzu

Sałatka z roszponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w filety, zamarynować w maggi. Po 5 minutach panierować filety w mące następnie w rozmąconym jajku a na końcu w pokruszonych migdałach. Kotlety usmażyć na oleju. Wystudzone mięso pokroić w grube paski. Na dnie miski wyłożyć roszponkę, na nią kurczaka w płatkach migdałowych, następnie mozzarelle i pomidorki. Wszystko polać sosem (musztarda dijon+musztarda kremska+ miód+ olej+ pieprz, wszytkie składniki sosu dokładnie wymieszać)

Porady

Sałatkę można podawać w szklanych miskach, wtedy piękna zielona roszponka będzie bardziej widoczna.

Komentarze

Podobne przepisy