Sałatka na roszponce z mozzarellą, kurczakiem, żurawiną i słonecznikiem

4.5 (187 ocen)

Powstała na szybko, aby wykorzystać to co było w lodówce...

Składniki:

  • roszponka
    pojedyncza pierś z kurczaka
    pomidorki koktajlowe
    dwa sery mozzarella (duże kulki)
    żurawina suszona
    ziarenka słonecznika
    pieprz cayenne
    oliwa czosnkowa

    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki majonezu Kieleckiego
    4 łyżeczki płynnego miodu
    1 łyżeczka musztardy
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz


    bagietka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka na roszponce z mozzarellą, kurczakiem, żurawiną i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę umyć, osuszyć.
    Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki, podsmażyć na oliwie, pod koniec dodając pieprz cayenne (ilość zależna od upodobań). Odłożyć do wystudzenia.
    Pomidorki umyć, pokroić na połówki.
    Ser mozzarella pokroić w kostkę.
    Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

    Przygotować z sos z podanych składników- doprawić do smaku.

    W miseczkach układać warstwami : roszponka, kurczak, sos, część mozzarelli, żurawina, sos, pomidorki, mozzarella, sos, roszponka, pomidorki i słonecznik.

    Podawać z bagietką lub grzankami.

Porady

Pieprz cayenne, czosnek oczywiście zgodnie z własnymi upodobaniami. Układanie warstwami to była czysta improwizacja, można to dowolnie zmienić, a można też po prostu wymieszać przed podaniem (co zrobiliśmy przed zjedzeniem). Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego (ja akurat nie miałam w domu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować