Sałatka z porów doskonale nadaje się jako dodatek do wędlin, mięs i pasztetów. Zarówno na śniadania i kolacje jak i do obiadu. Podaję ją też z jajkami ugotowanymi na twardo i tostami na gorąco.
Sałatka z porów z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory posiekane w krążki sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Umyte i obrane pieczarki sparzyć wrzątkiem i poddusić z cebulką na lekkim ogniu, ostudzić. Ser żółty i jajka pokroić w drobną kostkę.
2.Do posiekanych porów dodać pieczarki, ser, jajka kukurydzę, groszek i rodzynki. Wymieszać wszystkie składniki razem doprawiając do smaku majonezem zmieszanym ze śmietaną lub jogurtem, solą i pieprzem. Dekoracyjnie można posypać zielonym szczypiorkiem. Smacznego :)
Komentarze