• sałatka z porów z jajkiem

    Dodane przez: swibek

  • Sałatka z porów doskonale nadaje się jako dodatek do wędlin, mięs i pasztetów. Zarówno na śniadania i kolacje jak i do obiadu. Podaję ją też z jajkami ugotowanymi na twardo i tostami na gorąco.

  • Składniki


    - pory: 2 sztuki
    - pieczarki świeże: 25 dekagramów
    - cebulka mała: 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki
    - ser żółty: 4 plastry
    - kukurydza konserwowa - puszka: 1 sztuka
    - groszek zielony konserwowy - puszka: 1 sztuka
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - majonez: 3 łyżki
    - kwaśna śmietana lub jogurt naturalny: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta

  • Sposób przygotowania

    1.
    sałatka z porów - składniki - krok 1

    Pory posiekane w krążki sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Umyte i obrane pieczarki sparzyć wrzątkiem i poddusić z cebulką na lekkim ogniu, ostudzić. Ser żółty i jajka pokroić w drobną kostkę.

    2.
    sałatka z porów - krok 2

    Do posiekanych porów dodać pieczarki, ser, jajka kukurydzę, groszek i rodzynki. Wymieszać wszystkie składniki razem doprawiając do smaku majonezem zmieszanym ze śmietaną lub jogurtem, solą i pieprzem. Dekoracyjnie można posypać zielonym szczypiorkiem. Smacznego :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, zima, Wielkanoc, pory, wiosna, jesień
  • 0 komentarzy

Dodane przez: swibek

swibek 18

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-08T23:49:37+01:00

145 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »