Buraki są bardzo zdrowe i pyszne zawsze jadłam je w postaci zupy , barszczu , surówki na ciepło lub zimno a dziś zrobiłam sałatkę która bardzo mnie smakowo zaskoczyła polecam
Składniki:
NA 2 PORCJE
SKŁADNIKI ;
2 buraki czerwone
2 duże garści Miksu sałat z rukolą
100 g sera feta
1 łyżeczka słonecznika
1 łyżeczka pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING
Kilka gałązek koperku
Spora garść świeżej mięty
4 łyżki oliwy
4 łyżki wody zimnej
Sól
0,5 łyżeczki miodu
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Buraki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym każdy z osobna zawijam w folie aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy 1,40 godziny . Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie bo folia jest bardzo gorąca i studzimy następnie obieramy i kroimy w kostkę . Na talerzu układam sałatę posypuje pokrojonymi burakami i pokrojona fetą . Pestki dyni i słonecznika prażę na patelni jak już wystygną posypuję sałatkę.
Oliwę z wodą i miodem dokładnie mieszam by miód się rozpuścił koperek i mięte siekam bardzo drobno dodaje do oliwy o doprawiam solą do smaku . Gotowym sosem polewam sałatkę i podaję gotowe smacznego .
Komentarze