Sałatka z pieczonymi burakami

0 (0 ocen)

Mega zdrowa i pyszna sałatka z pieczonymi burakami i delikatnym sosem musztardowo-miodowym. Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo pracy, wystarczy upiec wcześniej tylko buraki. Kto nie zna smaku pieczonego buraka proponuję spróbować, zapewniam gotować ich nigdy więcej nie będziecie.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
    opakowanie dowolnej sałaty mix
    2 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz mielony
    dodatkowo:
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Sos musztardowy

Sałatka z pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny (czas zależy jak duże mamy buraki). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt grube słupki.
  • 2. Wymieszać miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, aby powstał jednolity sos.
  • 3. Sałatę i buraki polać sosem i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować