Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami

0 (0 ocen)

Połączenie lekko ostrej piersi kurczaka z truskawką oraz trzema rodzajami sałat tworzy wykwintne danie które moja rodzina uwielbia.Polecam podać podczas pikniku na świeżym powietrzu lub rodzinnym letnim obiedzie.

Składniki:

  • Na 4 porcję:
    4 duże górne liście sałaty lodowej
    4 liście sałaty masłowej
    4 garście rukoli
    4 duże truskawki
    sos sojowy ciemny
    200g. długo dojrzewającego sera cheddar w kawałku
    1 podwójna pierś z kurczaka
    Marynata:
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka suszonego lubczyku
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonej papryki jalapeno
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z kurczakiem Sosy

Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
    Składniki marynaty połączyć razem , natrzeć mięso , odstawić pod przykryciem na 3-4 h. do lodówki.
    Po tym czasie pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego , piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Upieczoną pierś pokroić w cienkie plastry.
  • 2. Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki także pokroić w cienkie plasterki.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 3. W każdy liść sałaty lodowej włożyć garść rukoli oraz porwany liść sałaty masłowej.
    Na wierzch ułożyć plastry kurczaka oraz truskawki.
    Sałatkę polać sosem sojowym oraz posypać tartym serem cheddar.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Truskawki Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować