Połączenie lekko ostrej piersi kurczaka z truskawką oraz trzema rodzajami sałat tworzy wykwintne danie które moja rodzina uwielbia.Polecam podać podczas pikniku na świeżym powietrzu lub rodzinnym letnim obiedzie.
Składniki:
Na 4 porcję:
4 duże górne liście sałaty lodowej
4 liście sałaty masłowej
4 garście rukoli
4 duże truskawki
sos sojowy ciemny
200g. długo dojrzewającego sera cheddar w kawałku
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej papryki jalapeno
szczypta soli
Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
Składniki marynaty połączyć razem , natrzeć mięso , odstawić pod przykryciem na 3-4 h. do lodówki.
Po tym czasie pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego , piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Upieczoną pierś pokroić w cienkie plastry.
2.Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki także pokroić w cienkie plasterki.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.W każdy liść sałaty lodowej włożyć garść rukoli oraz porwany liść sałaty masłowej.
Na wierzch ułożyć plastry kurczaka oraz truskawki.
Sałatkę polać sosem sojowym oraz posypać tartym serem cheddar.
Komentarze