Sałatka z pieczoną papryką, fetą i grzankami

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Jedna z moich ulubionych sałatek

  • 30 min

Składniki:

  • główka ulubionej sałaty lub mix sałat,
    czerwona papryka,
    mały pomidor,
    1/2 ogórka,
    garść oliwek,
    kilka grubych plastrów fety,
    kilka łyżek posiekanego szczypiorku,
    2-3 łyżki ulubionych kiełków,
    2 łyżki pestek słonecznika,
    2 łyżki orzeszków piniowych,
    2 kromki ulubionego pieczywa na grzanki,
    oliwa i ocet balsamiczny do skropienia sałatki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Grzanki

Sałatka z pieczoną papryką, fetą i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę przekroić na pół, ułożyć na blaszce (skórką do góry), opiekać pod grillem w temperatuyrze 200 stopni około 5-10 minut lub do momentu, aż skórka zrobi się czarna (paprykę można też opiec na gazie lub za pomocą specjalnego palnika). Po tym czasie włożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 5 minut-10 minut. Chleb pokroić w kostkę, polać odrobiną oliwy. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Piec 5-10 minut w 190-200 stopniach (do zarumienienia). Ostudzoną paprykę pozbawić skórki i gniazd nasiennych, pokroić w paski. Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe. Na półmisku ułożyć sałatę, paski papryki, ćwiartki pomidora i plastry ogórka. Dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser oraz oliwki, posypać całość szczypiorkiem, kiełkami, pestkami słonecznika i orzeszkami; ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Ułożyć grzanki. Polać całość oliwą i odrobiną octu balsamicznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować