Sałatka z pekinki z grzankami i sosem czosnkowym

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Piękna, pyszna, kolorowa:)

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag kapusty pekińskiej
    1/3 długiego ogórka zielonego
    1/2 czerwonej świeżej papryki
    1/4 czerwonej cebuli
    85 g sera żóltego
    3 kromki chleba ciemnego (ja użyłam mojego pełnoziarnistego)
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    2 łyżki śmietany 12%
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyzeczka cukru
    sól,pieprz
    1-2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pekinki z grzankami i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzanki z chleba 1. Chleb pokroić w kostkę. Do miseczki zetrzeć 1 ząbek czosnku dodać 2 łyżki oleju i wrzucić chleb. Dokładnie wymieszać olej czosnkowy w chleb. Patelnię mocno rozgrzać. Wrzucić chlebek i zrumienić. Zdjąć z patelni i wystudzić.
  • Sałatka 2. Kapustę posiekać w cienkie piórka. Przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i dokładnie odsączyć. Ogórka porządnie wyszorować i osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i wyciąć gniazdo nasienne bez rozcinania papryki na pół. Pokroić ją w cienkie plasterki a plasterki na pół. Wrzucić do miski z kapustą. Czerwoną cebulkę pokroić w cienkie piórka. Ser pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do miski. Do miski z sałatką wsypać zimne grzanki, dodać sól i pieprz i wszystko delikatnie wymieszać (najlepiej rękoma).
  • 3. W osobnej miseczki zetrzeć pozostały czosnek, dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać jeszcze raz. Sosem czosnkowym polać sałatkę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować