Sałatka z pęczaku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowe połączenie w sałatce kaszy pęczak z warzywami. Jest dość ostra za sprawą sosu, a właściwie musztardy i czosnku. Chrupiąca papryka i kukurydza nadaje jej ciekawą teksturę.

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 torebki kaszy pęczak
    • 1 puszka kukurydzy
    • 1 czerwona papryka
    • garść pomidorków koktajlowych
    • pęczek szczypiorku
    Sos
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku

Sałatka z pęczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ugotować kaszę w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
    • Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki.
    • Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki i posiekany szczypiorek.
    • Wymieszać płynne składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić.
    • Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy