Sałatka z parzonej młodej kapusty

4.5 (150 ocen)

Parzona młoda kapusta w sosie sałatkowym z czosnkiem, rozmarynem i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości młodej kapusty (około 500g)
    wrząca woda

    Sos:
    4 łyżki oliwy
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    1 duży ząbek czosnku
    1 pęczek szczypiorku
    1 łyżeczka rozmarynu suszonego
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Sosy Dodatki

Sałatka z parzonej młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z parzonej młodej kapusty 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do naczynia z pokrywą, zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić na 10 min. Następnie dokładnie odcedzić.
  • Sałatka z parzonej młodej kapusty 2. Czosnek i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki przeznaczone na sos sałatkowy dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Przygotowany sos wymieszać z kapustą. Całość odłożyć do "przegryzienia".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować