• Sałatka z owocami liczi i makaronem ryżowym

    Dodane przez: lenian

  • Sałatka warzywno owocowa z makaronem ryżowym

  • Składniki

    300 g mix sałat
    100 g grzybów (pieczarki lub boczniaki)
    500 g makaronu ryżowego
    pół żółtej papryki
    połowa selera naciowego
    2 mandarynki
    30 g pestek dyni
    10 owoców liczi
    sól
    pieprz
    Sos: mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki dżemu z żurawiny
    50 ml wody mineralnej
    2 łyżki octu balsamicznego
    3 łyżki oleju z orzechów

  • Sposób przygotowania

    1.
    składniki - krok 1

    Sałaty porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do dużej salaterki. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby i paprykę pokroić w paski. Selera pokroić w średniej grubości plasterki. Obrać mandarynki i liczi, mandarynki podzielić na cząstki a liczi na pół. Wszystkie składniki oprócz dyni dodajemy do sałat, solimy, pieprzymy i mieszamy. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobną kosteczkę, wrzucamy do słoika do którego dodajemy pozostałe składniki sosu. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Dodajemy sos do sałatki, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku w razie potrzeby. odstawiamy. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Prażoną dynią posypujemy sałatkę.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, sałatka_warzywno-owocowa
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: lenian

lenian 53

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2016-09-24T20:44:44+02:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »