Sałatka z owocami liczi i makaronem ryżowym

3 (1 ocen)

Sałatka warzywno owocowa z makaronem ryżowym

Składniki:

  • 300 g mix sałat
    100 g grzybów (pieczarki lub boczniaki)
    500 g makaronu ryżowego
    pół żółtej papryki
    połowa selera naciowego
    2 mandarynki
    30 g pestek dyni
    10 owoców liczi
    sól
    pieprz
    Sos: mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki dżemu z żurawiny
    50 ml wody mineralnej
    2 łyżki octu balsamicznego
    3 łyżki oleju z orzechów
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z owocami liczi i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Sałaty porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do dużej salaterki. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby i paprykę pokroić w paski. Selera pokroić w średniej grubości plasterki. Obrać mandarynki i liczi, mandarynki podzielić na cząstki a liczi na pół. Wszystkie składniki oprócz dyni dodajemy do sałat, solimy, pieprzymy i mieszamy. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobną kosteczkę, wrzucamy do słoika do którego dodajemy pozostałe składniki sosu. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Dodajemy sos do sałatki, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku w razie potrzeby. odstawiamy. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Prażoną dynią posypujemy sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować