Sałatka z orzechami piniowymi

0 (0 ocen)

Ja już tęsknię za wiosną, nowalijkami i kolorami. A wy? By jakoś to sobie wynagrodzić zrobiłam sobie warzywno owocową sałatkę. Do sałatki dodałam chrupiące orzeszki piniowe, które wzbogaciły smak oraz jajka przepiórcze. Przed podaniem polałam małą ilością sosu winegret.

Składniki:

  • mix sałat
    żółte i czerwone pomidorki koktajlowe
    cebula czerwona
    winogrona różowe
    orzechy piniowe
    jajka przepiórcze
    Sos winegret
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, cukier, biały pieprz do smaku

Sałatka z orzechami piniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Sałatę, pomidorki, winogrona umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na cztery części, winogrona na połówki i wyciągnąć pestki. Cebulę pokroić w krążki. Na talerz rozłożyć kolorową sałatę rozłożyć pomidorki, winogrona, jajka, krążki cebuli i posypać orzechami piniowymi.
    Składniki sosu energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę polać niewielką ilością sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy