Gotować ubóstwiam, to moja pasja. Lubię przygotowywać małe i większe dania, kocham sałatki, owoce morza i pyszne słodkie desery. Gotowanie jest naprawdę przyjemne, gdy włoży się w nie odrobinę serca.
Składniki:
● 4 kg ogórków
● 1 kg marchewki
● 1 kg cebuli
● 1 kg papryki
● 3 łyżki soli do przetworów
● 1 główka czosnku
Zalewa:
● 1 szklanka cukru
● 1 szklanka octu
● 1 szklanka oleju
Sałatka z ogórków i papryki w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, kroimy lub
ścieramy na tarce w talarki.
Solimy i pozostawiamy na
dwie godziny, by puściły sok,
następnie osączamy.
2.Marchewkę ścieramy na tarce
na grubych oczkach. Cebulę
kroimy w drobną kostkę. Z papryki
usuwamy gniazda nasienne,
miąższ kroimy w małe kawałki,
czosnek drobno siekamy.
Warzywa przekładamy do miski
z ogórkami i mieszamy.
3.Gotujemy cukier z octem,
studzimy, dolewamy olej. Sałatkę
wkładamy do słoiczków.
Wlewamy zalewę. Zakręcamy
i gotujemy ok. 20-25 minut.
Komentarze