Sałatka z mniszkiem i grzankami

0 (0 ocen)

Sałatka pyszna i zdrowa. Można jeść ją bez obawa, posiekana pokrzywa bowiem „nie oparzy ”:). Osobiście poza smakiem, najbardziej lubię w niej chrupiące-maślane grzanki! Takie grzanki także bardzo często dodaje do innych sałatek.

Składniki:

  • Składniki:
    • Ok. 5 dużych pieczarek,
    • 2 kromki chleba,
    • ¼ czerwonej cebuli,
    • Ok. 100 g boczku,
    • 1 garść mniszka lekarskiego,
    • 2 garście Rukoli,
    • Mała garść młodej pokrzywy,
    • Mała zielona sałata,
    • Łyżka masła,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Olej do smażenia,

Sałatka z mniszkiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie pieczarek 1. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy do miękkości na oleju. Doprawiamy do smaku i delikatnie studzimy.
  • boczek 2. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy. Gotowy delikatnie studzimy.
  • grzanki 3. Z kromek usuwamy skórki. Środek kroimy w kostkę . Z wyciętych kostek wykonujemy grzanki, rumieniąc chleb z dodatkiem masła na patelni.
  • pokrzywa , siekanie 4. Sałatkę, rukolę, mniszek, oraz pokrzywę płuczemy i osuszamy.
    Pokrzywę drobno siekamy. Salatę delikatnie rwiemy. Liście mniszka namaczamy na około 0,5 godz. w lekko osolonej wodzie, po czym odsączamy (straci wówczas goryczkę).
    Cebulę kroimy w krążki.
    Tak przygotowane składniki: sałatę, rukolę, mniszek, boczek, pieczarki, grzanki, cebulę łączymy delikatnie ze sobą oraz doprawiamy do smaku. Porcjujemy na talerze. Całość oprószamy posiekaną pokrzywą i polewamy tłuszczem wytopionym spod boczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy