Serdecznie zapraszam na lekką i sycąca sałatkę z młodych ziemniaków. Porcja 100 g to tylko 62 kcal więc myślę,że warto pokusić się o jej przygotowanie.
Składniki:
4 ziemniaki-ok. 300 g
1 ogórek wężowy-ok. 220 g
1/3+2 łyżki koperku
1 łyżeczka soli
3 łyżki octu winnego
1 pęczek rzodkiewki-ok. 100 g
1/2 białej cebuli
70 g jogurtu naturalnego 0%
1 łyżeczka majonezu light- ok. 15 g
sól do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Sałatka z młodych ziemniaków w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka i koperek opłukać i dobrze osuszyć. Koperek drobno posiekać a ogórka pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki ugotować w mundurach ( uważać ,żeby nie przegotować). Ostudzić i obrać ze skórki.
2.Do szklanki wlać ocet, dodać sól i wymieszać aż sól się rozpuści.
3.Do mocnego woreczka foliowego przełożyć ogórki i 1/3 szklanki koperku, wymieszać. Następnie wlać ocet z solą. Zawiązać i mocno potrząsając wymieszać składniki. Odłożyć na noc do lodówki.
Kolejnego dnia przełożyć na sito i zostawić co najmniej na godzinę,aby dobrze odciekły płyny.
4.Kolejnego dnia ziemniaki pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm.
5.Sprawioną rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki a cebulę w piórka.
6.Do miski z sałatka dodać osączone ogórki i resztę koperku. Doprawić solą i delikatnie wymieszać.
7.Jogurt wymieszać z majonezem i pieprzem cytrynowym. Przelać do sałatki i delikatnie przemieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!
Komentarze