Sałatka z młodych warzyw z dressingiem sezamowo-paprykowym

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ta prosta sałatka oddaje smak lata. Słodycz młodych warzyw kontrastuje z wyrazistym dressingiem sezamowo-paprykowym.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sałata radicchio liście: 80 gramów
    - młody szpinak: 80 gramów
    - sałata lodowa: 80 gramów
    - ogórki gruntowe: 3 sztuki
    - młode marchewki: 3 sztuki
    - młody por: 1 sztuka
    - dymka posiekana: 3 łyżki
    - prażone ziarna sezamu: 1 łyżka
    - papryka peperoni: 1 sztuka

    - orzeszki piniowe posiekane: 1 łyżka
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżka
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    - czosnek: 1 ząbek
    - sos sojowy: 1.5 łyżki
    - woda: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z młodych warzyw z dressingiem sezamowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypłucz sałatę i przełóż do miski. Ogórka podziel na cienkie paski (wytnij nasiona - do sałatki wykorzystasz jedynie twardą część ogórka). Pora pokrój w cienkie krążki. Marchew obiesz i pokrój w cienkie paski (podobnie, jak ogórka). Paprykę peperoni pokrój w cienkie okręgi lub paski. Dodaj wszystkie warzywa do sałaty.
  • 2. Przygotuj dressing - wymieszaj w małym słoicku orzeszki piniowe, paprykę w proszku, czosnek (posiekany drobno) oraz mokre składniki, tj. olej sezamowy, sos sojowy i wodę.
  • 3. Tuż przed podaniem polej sałatkę dressingiem i posyp świeżo uprażonymi ziarnami sezamu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować