Sałatka z młodej sałaty i marynowanej rzodkiewki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Trochę inne wydanie zwykłej rzodkiewki.

  • 20 min

Składniki:

  • sałata spora główka
    ser brie 100 g
    ogórek zielony 1 sztuka
    szynka dojrzewająca 50 g

    Marynowana rzodkiewka
    rzodkiewka pęczek
    olej rzepakowy 4 łyżki
    sok z cytryny
    miód prawdziwy łyżka
    sól i pieprz
    czarnuszka 1 łyżeczka

Sałatka z młodej sałaty i marynowanej rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewki dokładmie myjemy , obcinamy końcówki i kroimy w cienkie plasterki.
    Marynata.
    w słoiku mieszamy olej , sok z cytryny , miód .
    Doprawiamy solą , pieprzem , dodajemy czarnuszkę. Do marynaty wrzucamy plasterki rzodkiewki , zakręcamy słoik i potrząsamy do wymieszania się składników. Odstawiamy do lodówki.
    Proces marynowania trwa trzy dni, w tym czasie kilka razy potrząsamy słoiczkiem dla równomiernego marynowania rzodkiewek.
    Potem już jest prościej.
    Dokładnie płuczemy sałatę , osuszamy , ogórek obieramy i kroimy w plasterki.
    Ser kroimy w drobne kosteczki , szynkę w cienkie paski.
    Wszystko wykładamy na salaterkę i polewamy marynowanymi rzodkiewkami wraz z sokiem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy