Sałatka z młodej kapusty

4.5 (149 ocen)

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Uwielbiam przygotowywać ją zarówno na ciepło-zasmażaną, jak i w postaci surówki.Sałatka ta jest świetnym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, ale także można ją zajadać do chleba lub po prostu samą.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 mała główka młodej kapusty,
    • Mały pęczek szczypiorku,
    • Mały pęczek koperku,
    • 2 ogórki gruntowe,
    • 1 duży pomidor
    • Sól, pieprz, cukier do smaku
    • Sok z połowy cytryny,
    • Oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy. Nasalamy i pozostawiamy na około 0,5 godziny by puściła sok. Sok odlewamy.
    Szczypiorek i koperek siekamy. Pomidor kroimy w grubszą kostkę. Ogórki obieramy i także kroimy w kostkę.
    Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą. Doprawiamy do smaku. Całość polewamy oliwą z oliwek i skrapiany sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Młoda kapusta Ogórek Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować