Sałatka z makaronu ryżowego z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

lekko, smacznie, kolorowo

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron ryżowy świderki (czubata): 1 szklanka
    - pierś z kurczaka (z kurczaka pieczonego albo 2 mniejsze): 1 sztuka
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - granat: 0.5 sztuki
    - sos sojowy jasny: 3 łyżeczki
    - sos imbirowy z soją: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek extra vergine: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki, drobno posiekana: 2 łyżki

Sałatka z makaronu ryżowego z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś (bez skóry) z pieczonego poprzedniego dnia kurczaka pokroiłam w grube plastry - jeśli jest duża to wystarczy jedna, jeśli kurczak był mały weźcie dwie. A granatu wyłuskać kolorowe, pestki. Pół pomarańczy pokroić na plasterki, okroić skórkę i pokroić na mniejsze kawałki, z drugiej połowy wycisnąć sok. Do soku dodać sos sojowy, sos imbirowy i oliwę, wymieszać. Makaron ryżowy ugotować w/g instrukcji na opakowaniu, czyli ok.8 min., odcedzić. Gorący wrzucić do sosu, wymieszać. Dodać pomarańcze i połowę ziaren granatu. Wyłożyć na talerze, dodać porcje kurczaka, posypać resztą granatu i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy