Sałatka z łososiem, serem pleśniowym i gruszką to bardzo szybki pomysł na pyszną przekąskę lub lekki obiad. Całość polana sosem winegret i posypana owocem granatu co podnosi jej walory smakowe i zdrowotne. '' wiosenne danie ''
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
dwie garście umytej i osuszonej roszponki
150 g łososia wędzonego lub gotowanego na parze
100 g sera pleśniowego lazur
1 gruszka pokrojona w plastry
1-2 suszone pomidory, drobno pokrojone
kilka ciemnych oliwek,pokrojonych w talarki
owoce granatu do posypania
SOS WINEGRET :
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sałatka z łososiem, serem pleśniowym i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na sos mieszamy w miseczce. W razie konieczności, gdyby sosu było zbyt mało dolewamy odrobinę oliwy z oliwek.
Na talerz układamy cienkie plastry gruszki, na to rozkładamy roszponkę, kawałki łososia oraz pokruszony ser, na to dodajemy kawałki suszonych pomidorów i plasterki oliwek. Sałatkę polewamy sosem vinegret i posypujemy owocem granatu. Sałatkę podajemy od zaraz lub
przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Komentarze