Sałatka z kurczaka, rabarbaru i szpinaku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka z kurczaka, rabarbaru i szpinaku

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gałązki rabarbaru pokrojone w plasterki: 4 sztuki
    - cukier: 5 dekagramów
    - zimna woda: 2 szklanki
    - czerwony ocet winny: 2 łyżki
    - młode listki szpianku: 20 sztuk
    - oliwa z oliwek: 6 łyżek
    - uprażone orzechy piniowe lub nerkowca: 1 łyżka
    - ugotowana lub zgrillowana pierś kurczaka: 2 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczaka, rabarbaru i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć rabarbar i szpinak. Włożyć rabarbar razem z cukrem na dużą patelnię dodać tyle wody, by przykryła szpinak na 2.5 cm. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie gotować bez przykrycia przez 2 minuty. Zdjąć z ognia przelać płyn z gotowania przez sito do miski, zachowując rabarbar. Wlać płyn z gotowania ponownie na patelnię i razem z octem winnym, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do ok. 120 ml. W międzyczasie podzielić szpinak na 4 talerze, dodać pokrojonego na kawałki kurczaka, na wierzchu ułożyć rabarbar. Gdy płyn jest zredukowany, zdjąć patelnię z ognia i wmieszać oliwę. Przed podaniem skropić sałatkę gotowym dressingiem, posypać orzeszkami, podawać natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować