Sałatka z kurczaka, rabarbaru i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć rabarbar i szpinak. Włożyć rabarbar razem z cukrem na dużą patelnię dodać tyle wody, by przykryła szpinak na 2.5 cm. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, następnie gotować bez przykrycia przez 2 minuty. Zdjąć z ognia przelać płyn z gotowania przez sito do miski, zachowując rabarbar. Wlać płyn z gotowania ponownie na patelnię i razem z octem winnym, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do ok. 120 ml. W międzyczasie podzielić szpinak na 4 talerze, dodać pokrojonego na kawałki kurczaka, na wierzchu ułożyć rabarbar. Gdy płyn jest zredukowany, zdjąć patelnię z ognia i wmieszać oliwę. Przed podaniem skropić sałatkę gotowym dressingiem, posypać orzeszkami, podawać natychmiast.
Komentarze