Sałatka z krewetek po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szparagi z krewetkami ? Ależ tak.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 szparagów
    sok z 1 cytryny
    125 ml oliwy z oliwek extra virgin
    sól
    pieprz
    250 g mix sałaty
    2 duże pomidory
    1 pęczek rzodkiewek
    3 awokado
    20 szt krewetek

Sałatka z krewetek po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z krewetek po prowansalsku 1. Szparagi włożyłem do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotowałem przez 5 minut na średnim ogniu. Dobrze osączyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Pokroiłem na małe kawałki. Sok z cytryny i 6 łyżek z oliwy wymieszałem w małej misce. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Sałatę, pomidory, rzodkiewki, awokado i szparagi rozłożyłem na talerzach.
    Oliwę pozostałą rozgrzałem na patelni na średnim ogniu. Wrzuciłem krewetki, smażyłem 5 minut, aż stały się miękkie. Krewetki ułożyłem na wierzchu sałatki , skropiłem sosem z oliwy i soku z cytryny. Oprószyłem solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy