10 szparagów
sok z 1 cytryny
125 ml oliwy z oliwek extra virgin
sól
pieprz
250 g mix sałaty
2 duże pomidory
1 pęczek rzodkiewek
3 awokado
20 szt krewetek
Sałatka z krewetek po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Szparagi włożyłem do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotowałem przez 5 minut na średnim ogniu. Dobrze osączyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Pokroiłem na małe kawałki. Sok z cytryny i 6 łyżek z oliwy wymieszałem w małej misce. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Sałatę, pomidory, rzodkiewki, awokado i szparagi rozłożyłem na talerzach.
Oliwę pozostałą rozgrzałem na patelni na średnim ogniu. Wrzuciłem krewetki, smażyłem 5 minut, aż stały się miękkie. Krewetki ułożyłem na wierzchu sałatki , skropiłem sosem z oliwy i soku z cytryny. Oprószyłem solą i pieprzem.
Komentarze