Sałatka z komosą ryżową, kurczakiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć błonki, pokroić na drobną kostkę (ok. 1 - 1,5 cm). Podsmażyć na naoliwionej patelni. Gdy mięso będzie już białe i dobre doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu.
2.W tym samym czasie komosę ryżową (quinoa) przygotować wg przepisu na opakowaniu - przepłukać na sitku o bardzo drobnych oczkach. Gotować aż zwiększy objętość, ok. 15 minut. Odcedzić na sicie. Przestudzić. Wymieszać z kurczakiem, pokrojonymi w kostkę ogórkiem i brzoskwiniami, pestkami granatu, posiekaną natką. Doprawić do smaku solą pieprzem, dolać 2 - 3 łyżki oleju, skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Komentarze