Sałatka z kiszonym kalafiorem

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W książkach i czasopismach szukam oryginalnych przepisów. Moja córka Basia czasem też testuje nowe dania.Zamyka wtedy kuchnię, dopiero potem zaprasza na degustację mnie i mojego męża Mariusza

Składniki:

  • Kiszony kalafior:
    ● 1 kg kalafiora
    ● 5 dag soli
    ● 3-4 łodygi kopru z nasionami
    ● kilka ziaren gorczycy
    Sałatka:
    ● 30 dag kiszonego kalafiora
    ● 15 dag żółtego sera
    ● 2 jajka
    ● 3 łyżki majonezu
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kiszonym kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior w słoiku 1. Kalafiora myjemy, dzielimy
    na małe różyczki, zalewamy dwoma szklankami osolonej
    wody. Na wierzch wykładamy
    koper i dodajemy gorczycę.
    Naczynie przykrywamy płótnem,
    papierem lub pokrywką.
    Odstawiamy na 3-4 dni.
  • tarty ser 2. Żółty ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Jajka gotujemy
    na twardo i studzimy.
    Obieramy i drobno siekamy
  • pokrojony kalafior 3. Kalafiora kroimy w kostkę,
    mieszamy z serem i jajkami.
    Dodajemy majonez i dokładnie
    mieszamy. Doprawiamy do
    smaku solą i pieprzem

Porady

Do kiszenia kalafiora warto dodać liść dębu. Majonez można zastąpić naturalnym jogurtem lub wymieszać pół na pół ze śmietaną 12-proc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować